Rhino Q&A

Moderátor: iconmaster

Užívateľov profilový obrázok
WanRayen | 42
Papierovy Kopernik
Príspevky: 2753
Meno: Tino
Bydlisko: Prievidza
Kontaktovať užívateľa:

RHINOceros

Príspevokod užívateľa WanRayen » 01 Júl 2008 20:03

Rhinoceros je 3d modelár pracujúci s NURBS. Program funguje na klasických PC pod systémom Windows 98/NT/ME/2000/XP. Je nenáročný na diskový priestor a takmer každý si ho skôr či neskôr zamiluje vdaka veľmi prítulnému spôsobu modelovania. Rhino proste chytí a nepustí. :o

Užívateľov profilový obrázok
kamen | --
Príspevky: 286
Bydlisko: Šala

Re: RHINOceros

Príspevokod užívateľa kamen » 25 Júl 2008 09:02

Aby tu nemuseli byt podrobne navody
http://www.rhino3d.cz/clanky/modelovani/

Užívateľov profilový obrázok
toudi_sk | 49
.
Príspevky: 12210
Meno: Milan
Bydlisko: u susedky
Kontaktovať užívateľa:

Re: RHINOceros

Príspevokod užívateľa toudi_sk » 22 Sep 2009 20:53

nech sa páči :vicotry:
Prílohy
RhinoV4UG.rar
pôvodný 174 stránkový manuál ku Rhinnovi
(11 KiB) 360 stiahnutí
rhino_zacatecnici.rar
Alinov krátky tutoriál s popisom jednotlivých položiek v Rhinnovi
(11.38 KiB) 377 stiahnutí
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
na mierku sa nestažuje, mierka sa mení a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku

Užívateľov profilový obrázok
ivant | 42
2K+
Príspevky: 2987
Meno: ivan
Bydlisko: Brezno

Re: RHINOceros

Príspevokod užívateľa ivant » 20 Apr 2010 22:14

ahojte tak trochu skušam vtomto programe a narazil som na problém nakreslím si krivku spojím potom nakreslím druhu hodím nato plášt a idem to rozložil na plochu a ono mi to potrhá na oblukoch ja som myslel že mi to pekne vystrie čo robím zle dakujem?
Obrázok

Užívateľov profilový obrázok
HlavaXXII | 43
Majster - Kráľ lietadiel
Príspevky: 1393
Meno: Marek

Re: RHINOceros

Príspevokod užívateľa HlavaXXII » 20 Apr 2010 22:36

Nuž, ono dosť závisí, ako je tá plocha vytvorená. Pri vytváraní plochy máš v príkazovom riadku ešte dve ponuky Explode a Labels...pozerám, že máš českú mutáciu, tak tam bude asi niečo v zmysle Rozbiť a Štítok. Tomu Rozbiť priraď parameter NIE. Snáď ti to pomôže. Ak nie, tak počkaj do zajtra. Sasko, alebo Spendlik dajú fundovanú odpoveď :wink:
Q: nemozem spravit len tak zeby dobre bulo...musi byt najlepsi

Užívateľov profilový obrázok
Patero | 41
Príspevky: 1432
Meno: Jozef Kráľ
Bydlisko: Lakšárska Nová Ves

Rhino Q&A

Príspevokod užívateľa Patero » 25 Júl 2011 20:59

Mno.....

viem že je kopec kadečoho ohladom Rhina. Lenže sú tu aj chlapci z dediny, ktorí sú úplní začiatočníci. Takže mám zopár otázok....

V prvom rade o čo mi ide. Chcem sa naučiť nakresliť a rozložiť lietadlo. Zatial som sa dostal sem... (viď. obrázok)




Na pracovnej ploche môžte vidieť technický výkres lietadla MIG-15. Tento výkres som si prekreslil do DXF, aby som ho mohol naimportovať do Rhina. Ďalší dôvod, prečo som výkres prekresloval je ten, že tie blueprinty z netu bývajú nepresné čo sa týka nárysu a pôdorysu voči sebe. Takže mám presný výkres. Teraz potrebujem ten výkres umiestniť voči sebe tak, aby sa mi všetky tri obrázky pretínali v jednom bode.

Ďalej potrebujem vedieť niečo do začiatku o nastavení pracovnej plochy, ako si nastaviť krokovanie zap/vyp. a podobné vychytávky. Nechcem od vás, aby ste sem dávali nejaké extra návody. Skôr by som potreboval ukázať smer, ktorým sa mám uberať a systémom pokus omyl si to vyskúšať na vlastnej koži. Mám k Rhinu aj návod v PDF. Takže ak niekto vie, ktoré konkrétne časti by som si mal preštudovať, tak smelo sem dajte svoj typ, že na čo sa mám zamerať.

vopred vďaka za námahu.

Užívateľov profilový obrázok
Ing. Spendlik | 37
Príspevky: 350
Meno: Tomáš
Kontaktovať užívateľa:

Re: Rhino Q&A

Príspevokod užívateľa Ing. Spendlik » 26 Júl 2011 12:02

Ahoj,
Dole (aj na tom obrázku) máš lištu, na ktorej sú štyri nápisy (Krok, Orto, Rovinný, Uchop). Krokovanie ("prichytávanie k mriežke") sa vypína/zapína práve kliknutím na slovíčko "Krok". Potom by Ťa malo zaujímať slovíčko "Uchop". Keď na to klikneš, tak sa Ti vysunie lišta, v ktorej si môžeš zaškrtnúť jednotlivé body, ku ktorým sa má prichytávať kurzor,tiež sa tu zapína a vypína uchopovanie celkovo a tiež sa tu napríklad zapínaja tzv. STracks.

V Tvojom prípade by som označil jeden pohľad aj s tou mriežkou, dal príkaz posunúť, označil ako bod posunu jeden roh tej mriežky (s tým, že v uchopovaní budeš mať zapnuté uchopovanie ku koncom čiar - "Kon") a následne prichytíš k rohu druhého pohľadu. To isté spraviť aj s druhým pohľadom a je to.

PS: Oceňujem výber predlohy! :)
ObrázokObrázokObrázok

Užívateľov profilový obrázok
HlavaXXII | 43
Majster - Kráľ lietadiel
Príspevky: 1393
Meno: Marek

Re: Rhino Q&A

Príspevokod užívateľa HlavaXXII » 26 Júl 2011 12:11

Ja len doplním Špendlíka, že hlavne je potrebné mať zosúladené osi na jednotlivých pohľadoch a ani nie tak rohy rámčekov. No a hlavne, čo je potrebné u lietadielok, potrebuješ rezy trupu lietadla. Tie už len rozmiestňuješ po dĺžke trupu. Ale ty si si vybral ako predlohu lietadlo, ktoré má tuším kruhový tvar trupu. Takže tu by ti to mohlo stačiť :wink:
Q: nemozem spravit len tak zeby dobre bulo...musi byt najlepsi

Užívateľov profilový obrázok
Patero | 41
Príspevky: 1432
Meno: Jozef Kráľ
Bydlisko: Lakšárska Nová Ves

Re: Rhino Q&A

Príspevokod užívateľa Patero » 27 Júl 2011 11:46

Díky chlapci. Nárys, pôdorys a bokorys už mám umiestnený presne voči sebe. Robil som to tým uchopením na koncoch úsečky. Teraz by som potreboval zistiť, ako umiestnim do priestoru tie rezy toho lietadla. Chcem umiestňovať priamo rezy, aby som sa to naučil, aj keď konkrétne pri tomto lietadle by bolo jednoduchšie rotovať pozdĺžny rez.

EDIT: Pracovnú plochu som si nastavil na krokovanie 0.01mm. V tejto mriežke sa plánujem pohybovať a všetky rozmery zaokrúhlovať na dve desatinné miesta.

EDIT 2: pomocou uchopovania som sa pokúšal kopírovať kuržnice a hocičo z toho nárysu, ale nech som robil čokolvek, stále mi to behalo len po tých nárysoch. Do priestoru som sa nevedel odpichnúť. Stále sa to pripútavalo k už existujúcim bodom, alebo k tomu, čo som zaškrkol pri krokovaní.

Užívateľov profilový obrázok
serpens | 35
Admin
Príspevky: 8790
Meno: Miro
Bydlisko: Žilina
Kontaktovať užívateľa:

Re: Rhino Q&A

Príspevokod užívateľa serpens » 27 Júl 2011 12:23

No vypni si uchytavanie, ked nechces uchytavat a posunju to cez prikazovy riadok p presnu hodnotu, pripadne si pozri v stavovom riadku o kolko si sa v ktorom smere posunul.
Inak dobra vec je aj Shift, ked ho stacis ta sa pohybujes len v jednom smere (tusim).
"Art without engineering is dreaming. Engineering without art is calculating." Steven K. Roberts

Návrat na "Rhino kútik"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný