Nevieš kam dať 2% dane?. A čo tak prispieť na chod našej najväčšej súťaže v Nitre?
Nevieš ako? Napíš správu Radkovi ( RKK) , on ti povie ako na to. Ďakujeme.

Bizon Super Z056 / GPM / 1:25

Moderátori: iconmaster, braintech

Užívateľov profilový obrázok
xavi | --
Príspevky: 157

Bizon Super Z056 / GPM / 1:25

Príspevokod užívateľa xavi » 17 Feb 2019 22:11

Zdravim, povodne som sem nechcel nic pridavat, ale nakoniec som sa rozhodol napisat aspon minirecenziu toho kusku od GPM. Takze nemam vela fotiek zo stavby, ale hadam to pomoze ludom, ktory sa rozhoduju ci si tento kusok kupua alebo nie. O predlohe toho neviem vela takze o tom pisat nebudem.

Zacnem asi rovno zositom.



Najprv som sa trosku zlakol aky je ten zosit hruby ale po tom ako som v nom zacal listovat tak som zistil ze to nie je az take zle. Diely su pomerne riedko umiestnene a vzhladom na mierku celkom velke. Detaily nie su nejake drobne a vacsina je relativne dobre spracovatelna. je to klasicka polska konstrukcia (kostra + obsivka) takze tu nie je ani nejake zlozite tvarovanie dielov. teda a az na par trubiek ktore treba ztocit z papiera. na co vsak chcem upozornit je pomerne vela kruzkov ktore treba vyrezat na remenice. toto je podla mna jedna z najnarocnejsiech cast, pretoze na kazdu remenicu su potrebne minmlane 6 - 10 kruhovych dielov a niekotore z 1mm kartonu. tu som bol velmi stastny ze som sa rohodol kupit laserom palenu kostru. celkom to ulahcilo pracu. Laserove doplnky obsahovali asi 8 stran dielov, vyrezanu foliu na zasklievanie, stranu cervenych rezanych dielov na stupacky a dierovane plechy a cierne palene diely na gumicky na okna a dezeny a dokonca aj strieborna kosa zacej listy. z fotiek bude vidno ze cerevene diely nie su uplne ronvaky odtien ako vytlacene vo vystrihovacke, ale na zivo to nie je az take zle ako na fotkach.



Autor sa nevyhol zopar drobnym chybam. jeden diel motora je zle ocislovany, ak sa nemylim tak jedno alebo dve cisla su uplne vynechane (alebo som bol tak zazraty do roboty ze som ich nejako podvedome spracoval). nie je to vsak nic vazne. Pisany navod chyba, ale myslim ze nie je potrebny, je tu celkom dost navodnych kresieb. niektore su lepsie, ine trosku horsie a celkom chaoticky usporiadane ale da sa podla toho postupovat.

Na grafickom spracovani ma cekom zarazila farba modelu. je to prakticky jednoliata cervena farba, bez akehokolvek tienovania alebo uspinenia. na jednej strane to dost podstatne ulahcilo retus, na druhej strane je to trosku skoda pretoze v tejto mierke sa s tym dalo celkom pekne pohrat.
Na moj vkus pomerne vela dielov bolo poterbne zo zadnej strany farbit, medzi inymi aj napr vnutornu cast kabiny. Ostatne mi az tak nevadilo ale ta kabina jedna z prvych veci ktore cloveka uputa.
Tak isto model nie je zo sopdnej strany uzavrety a vidno biele miesta. na mieste z kadial ma vypadavat slama je proste diera co je na model tejto cenovej kategorie trosku skoda.
Spoj vpredu na bielej streche musel ist prec. Kabina nie je clekom v goemetrickom strede, ale myslim ze tak isto to ma aj orginal.



Co sa tyka spracovania tak na modely chybaju niektore detaily napr. spatne zrkadla, zadne svetla alebo odrazove sklicka ale napr aj majak. mne to zase az tak velmi nevadi lebo to nie su veci, na ktorych by som rad pracoval. ak to niekotmu mozno bude vadit, takto nie je nic co by sa nedalo dorobit. Rura na vypraznovanie zasobnika je prakticky len duta rura stocena z papiera. chcelo by to nejakym sposobom naznacit snek.
konstrukcia ako ju navrhol autor je celkom v pohode, model je urcite zlepitelny , ale napriek tom ze tam zopar vychytaviek ktore treba trosku upravit. v prom rade na modely nie je nic funkcne. vsetko je lepene na pevno. tym padom chyba akekolvek spracovanie piestov hydraoliky, hadicky a podobne. rura na vyprazdnovanie by mohla by odklapatelna ale nie je tam spracovany pant, a spoliahat sa to na iba na hybanie papiera, to sa mi velmi nechcelo tak som ruru prilepil na pevno k boku.
Bocne plechove panely sa daju urobit otvaratelne. mne sa nepacila povodna konstrukcia otvarania a pustat sa do vyorby vlastnych pantov sa mi vlemi nechcelo tak som vlepil male maganety a plechy vysia na magnetoch. Drzia celkom pevne a v priadne potreby sa cely plech da dole.
Z kosntrukcnych vychytavok spomeniem este prednu napravu, ktora je podla vystrihovacky len duta rura na ktoru sa natupo lepia kolesa. Ja som na koniec dorobil brzdove bubny a dufam ze to trosku spevni spoj kolesa na napravu. Kolesa celkovo nie su robene tou klasickou metodou behun+boky, ale je to z jedneho dielu s chlopnami, ktore treba ohybat a je to vidno. Komu sa to nepaci tak je treba brusit, ale u mna to nedopadlo najlepsie. Po nalepeni dezenov su predne kolesa dost natesno pod plechom takze ja som ich umyselne nalepil trosku nizsie. Kombajn tak stoji trosicku na zadnych, ale mne to nevadi.



Napriem tomu ze som spominal iba negativne veci, ja celkovo tento model hodnotim pozitivne. Urcite je zostavitelny, vsetky dolezite casti sedia presne a vsak asi to nebude kusok, ktory by vyhraval sutaze. S palenymi dielmi je tento kusok vhodny aj pre mierne pokrocilych modelaov a vsetkych co by radi skusil polsku skolu lepenia. Prefarbovaci a ludia ktori radi vymyslaju detaily by si tiez prisli na svoje.

Užívateľov profilový obrázok
xavi | --
Príspevky: 157

Re: Bizon Super Z056 / GPM / 1:25

Príspevokod užívateľa xavi » 17 Feb 2019 22:14

A este fotky hotoveho modelu:


Užívateľov profilový obrázok
Sumec | 30
Príspevky: 830
Meno: Adam
Bydlisko: Trenčín

Re: Bizon Super Z056 / GPM / 1:25

Príspevokod užívateľa Sumec » 27 Feb 2019 07:54

Report krátky ale za to výstižný, ako píšeš minirecenzia k modelu a isto pomôže budúcim lepičom k výberu tohto modelu, pripadnr aj pri jeho stavbe :wink:
Inak model je to pekný, vydarený a pekne zlepený :victory: Len tak ďalej.
Na stole: Kamov Ka-29 /Orlik/ 1:33; KV-2 /free/ 1:25
Hotovo: Jak-3; LaGG-3; IL-2M3 Šturmovik; HH-53C Stallion; Tatra 815 NTH 6x6 + SYKO-5M + radlica; 3x Polikarpov I-16 Išak; T-80

"An architect's dream is an engineer's nightmare."

Užívateľov profilový obrázok
LuPa | 48
Príspevky: 1078
Meno: Lubo
Bydlisko: Bratislava

Re: Bizon Super Z056 / GPM / 1:25

Príspevokod užívateľa LuPa » 05 Mar 2019 19:43

Velmi pekne, podaril sa Ti kombajn! :)

Užívateľov profilový obrázok
iconmaster | 35
Last man standing
Príspevky: 7433
Meno: Peter Jankovič
Bydlisko: Želiezovce
Kontaktovať užívateľa:

Re: Bizon Super Z056 / GPM / 1:25

Príspevokod užívateľa iconmaster » 05 Mar 2019 19:54

Suhlasim - pekna praca a pekne pofotena! Nabuduce hadam pridas rozsiahlejsi fotoreport zo stavby :wink:

Užívateľov profilový obrázok
xavi | --
Príspevky: 157

Re: Bizon Super Z056 / GPM / 1:25

Príspevokod užívateľa xavi » 05 Mar 2019 22:04

Dakujem pekne za mile slova. Musim povedat, ze som aj par krat olutoval, ze som nespravil viac fotiek, ale to ze sem dam aspon par fotiek som sa rozhodol naozaj az na konci ked bol model hotovy. Nabuduce sa polepsim :)

Návrat na "Stavebné a iné stroje // Construction & Other Machinery"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní