Nevieš kam dať 2% dane?. A čo tak prispieť na chod našej najväčšej súťaže v Nitre?
Nevieš ako? Napíš správu Radkovi ( RKK) , on ti povie ako na to. Ďakujeme.

Trávnik a posypové materiály

Moderátor: iconmaster

Užívateľov profilový obrázok
Oliver | 29
2K+
Príspevky: 2179
Bydlisko: Trenčín/Nová Dedinka
Kontaktovať užívateľa:

Re: Trávnik

Príspevokod užívateľa Oliver » 23 Jún 2019 12:09

Konečne som sa dostal aj ja k tomu, aby som sa s vami podelil s postupom domácej výroby aplikátora statickej trávy.
Postup som čiastočne zachytil na mobil fotkách.

Report
ZOZNAM SÚČIASTOK

  • 1 - plastová rúrka, (0,80€)
  • 2 - dóza s odnímateľným vekom, (1,50€),
  • 3 - kovové čajové sitko,(1,00€)
  • 4 - 9V baterka,
  • 5 - tesniaca koncovka na rúrku, (0,40€)
  • 6 - Fiťom odporúčaný inverter z aliexpressu, (7€)
  • 7 - pár drôtov,
  • konektor na 9V batériu typu T, (0,50€)
  • tavná pištoľ.


POSTUP VÝROBY

Začal som tým, že do plastovej dózy na jedlo som v jej dne vyrezal otvor, do ktorého som strčil jeden koniec plastovej rúrky. Z vonkajšej aj vnútornej strany som rúrku tavnou pištoľou nalepil k dóze.


Rovnakú dieru som vyrezal aj do veka dózy na jedlo. Z kovového sitka na čaj som vyrval sitko (zbytok zahodil). Sitko som vyrovnal a do otvoru vo veku dózy som ho nalepil po obvode tavnou pištoľou.


Z vnútornej strany som upchal rúrku tesniacou koncovkou, do ktorej som vyvŕtal dieru na kábel.


Pozorne som si prečítal popis obchodníka na aliexprese. Je tam napísané, ktorý kábel je na čo. Treba si to odskúšať, aby to v konečnom dôsledku fungovalo ako malo.
Biely kábel sa mal podľa obchodníka napojiť na katódu a červený zas na anódu. Tieto dva káble som napojil na konvertor 9v batérie typu T.
High-voltage kábel som prestrčil cez tesniacu koncovku do dózy. Na jeho koniec som naletoval kovový štipec s gumenou izoláciou.
Uzemňovací kábel som zas vytiahol vyvrtanou dierkou v plastovej rúrke. Ten som patrične predĺžil a na jeho koniec som opäť naletoval kovový štipec s gumenou izoláciou.


Ostávalo už len nejak spojiť sieťku s High-Voltage káblom. To som vyriešil tak, že na sitko som naletoval asi 10cm káblik (spoj som izoloval tavnou pištoľou), ktorého koniec chytám vždy do štipca (high-voltage) v dóze na jedlo. Ja som si vyrobil dve tieto sitká - jedno hrubšie, druhé jemnejšie. Ale zatiaľ sa mi vždy osvedčilo používať len to hrubšie. Takže odporúčam sitko o veľkosti otvorov zhruba 1x1mm.


Samozrejme do elektrického obvodu je možné zapojiť aj vypínač, ale ten som vôbec neriešil. Aplikátor spojazdním zapnutím batérie do konektoru. Keď naplním dózu na jedlo trávou, spojím štipec s káblom z jej krytu a dózu uzavriem. Štipec uzemňovacieho káblu pripnem na kovový špendlík zapichnutý v podložke. Na konektor zapojím 9V baterku a aplikátor fičí. Stačí ním hýbať nad povrchom, kde chcem "sadiť" trávu a je to. Efektívnejšie je, keď do dózy trošku ťukám rukou (podobne ako keď niekto s lyžičkou cukrí napr. koláč).

Prvé použitie aplikátora a výsledok:


Nie je to žiadne PROFI náradie, ale na to moje občasné používanie bohate stačí. Aplikátor ma nevyšiel vôbec draho. Najväčšou položkou bol inverter z aliexpresu. Ostatné maličkosti som kúpil v Kinekuse (rúrku, jej krytku aj dózy na jedlo). Konektor na batériu zas u rádioamatéra. Celková suma utratená za aplikátor je zhruba 11€, čo je podľa môjho názoru vcelku prijateľné.

:big smile:
Oliver

Na stole: STURMTIGER
Naposledy dokončené: Kawasaki Ninja ZX-RR (PLAST)

GALLERY

"The master derives from his art."
https://www.youtube.com/channel/UC_SxcjiHlDsTQJ1yC951EKA

Užívateľov profilový obrázok
Kečup | --
Príspevky: 390
Meno: Jožo
Bydlisko: Horná Poruba

Re: Trávnik

Príspevokod užívateľa Kečup » 09 Júl 2019 18:55

Dobrá robota chlapi. Ja som namiesto toho invertora použil to zariadenie z elektronickej mucholapky za 5 euro k dostaniu v obchode v žiline :) Kto nechce čakať zoženie v nejakej dobrej predajni. Tiež to fajne generuje napätie :)
Jedného dňa pripláva moja loď,no pri mojom šťastí budem práve na letisku..
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Dokončené:Pz III,Jagdpanzer IV,Jagdtiger,Jagdpanther, Pz IV, Pz V Panther, Pz I, T-34/76, Sdkfz 251
Pracujem: Pz VI Tiger

Užívateľov profilový obrázok
mory | 42
Príspevky: 705
Meno: Tomáš Morávek
Bydlisko: Hrochův Týnec ČR
Kontaktovať užívateľa:

Re: Trávnik

Príspevokod užívateľa mory » 30 Jan 2020 14:20

Díky za postup, mašinku už taky stavím a dle zkušeností kamaráda vlačkaře je dobré do nádobky dát třeba 2 matice M10-12 a ty vlákna krásně při mírném třesení rozdružujou.

Užívateľov profilový obrázok
iconmaster | 35
Last man standing
Príspevky: 7433
Meno: Peter Jankovič
Bydlisko: Želiezovce
Kontaktovať užívateľa:

Re: Trávnik a posypové materiály

Príspevokod užívateľa iconmaster » 01 Jún 2023 16:41

Téma mesiaca jún 2023 - TRÁVA V DIORAMÁCH
Tráva je jedna z načastejších prvkov diorám a podložiek, preto tento mesiac sa jej povenujeme nielen v záhrade ale aj v sekcii Tipy a triky :)

Očakávame vaše príspevky, nápady a rady, napr.:
  • Aký je váš postup pri výrobe terénu s trávou?
  • Aký druh posypového materiálu používate na imitáciu trávy?
  • Ktorý typ lepidla používate na fixáciu trávy?
  • Používate aj elektrostatický aplikátor na posyp? Ak áno, aký?
  • Zvyknete nejako ďalej upravovať "zasadenú" trávu?
  • Máte nejaké ďalšie tipy alebo dobré rady pre výrobu trávy?
  • ...

Užívateľov profilový obrázok
Oliver | 29
2K+
Príspevky: 2179
Bydlisko: Trenčín/Nová Dedinka
Kontaktovať užívateľa:

Re: Trávnik a posypové materiály

Príspevokod užívateľa Oliver » 02 Jún 2023 12:15

Téma mesiaca, ku ktorej by som sa veru vedel rozpísať, ale pokúsim sa ju poňať v skratke.

Aký je váš postup pri výrobe terénu s trávou?
Vyskúšal som si viacero postupov, ale v súčasnosti preferujem nalepenie všetkého na podložku a následné jej farbenie ako celku. A to v poradí najprv zeleň, až potom pôda. Nebudem tu zbytočne opisovať opísané, len pripojím link, na ktorom je popis zachytený textom aj obrázkami. Technika sa môže zdať na prvý pohľad príliš prácna, ale vo výsledku dokáže poskytnúť nekonečné spektrum možností. Pri aktuálne rozpracovanom projekte budem robiť podložku rovnakým spôsobom. Ešte by som podotkol, že nie je úplne ideálne (ak zrovna nerobíte model futbalového trávnika alebo neudržiavanú plochu niekde na lúke) lepiť trávu celoplošne. Osvedčilo sa mi lepiť ju v menších zoskupeniach tak, aby medzi nimi bolo vidieť aj nezarastenú pôdu.

Prvá fotka, ešte starý postup, mala imitovať železničnú trať cez husto zarastenú lúku (farba trávy je viac menej originál, nebola moc upravovaná). Druhá fotka trávnatý povrch so suchou pôdou pred farbením, nový/aktuálny postup.


Aký druh posypového materiálu používate na imitáciu trávy?
Ako imitáciu trávy používam modelársku statickú trávu, ktorá býva určená predovšetkým modelárom, ktorí sú zameraní na tvorbu železníc (tej na elektriku). Čo sa týka farebnosti, výber je obrovský - počnúc skorou jarou až po neskorú jeseň. Ak podložku prefarbujete ako ja, na ročnom období v podstate vôbec nezáleží. Druhým rozhodujúcim kritériom je jej dĺžka. Pri jej výbere treba brať na zreteľ mierku a želaný výsledok. Veľmi rád trávy kombinujem, takže pri mierke 1/25 nemám problém použiť trávu o dĺžke od 2mm po 12mm, v závislosti od želeného výsledku.


Ktorý typ lepidla používate na fixáciu trávy?
Na fixáciu používam Herkules. Niekedy ho kombinujem s vodou a saponátom na riady, podľa toho čo a ako idem lepiť.

Používate aj elektrostatický aplikátor na posyp? Ak áno, aký?
Rozhodne áno, bez neho nejde dosiahnuť dobrý výsledok. Netreba pritom investovať do drahých hračiek, stačí si jednoducho vyrobiť vlastný. Návod ako na to je o pár príspevkov vyššie.

Zvyknete nejako ďalej upravovať "zasadenú" trávu?
Podľa želaného výsledku. Hustú trávu okolo trate som napríklad na niektorých miestach pováľal kým ešte lepidlo bolo vlhké. Inak trávu upravujem farebne, dá sa s tým krásne vyhrať. Všetko záleží od toho čo chceme dosiahnuť. Farebne sa dá tráva prispôsobiť do akéhokoľvek ročného obdobia, dokonca asi ani nebude zložité napodobniť zhorenú trávu.

Máte nejaké ďalšie tipy alebo dobré rady pre výrobu trávy?
Ja určite odporúčam používať aj tzv. morskú trávu. Je to taká "gulička", ktorú vyplavuje na breh napr. Stredozemné more. Používam ju ako imitáciu najspodnejšej vrstvy trávy, často popadaných stebiel. Pri Hetzerovi som jej použil dosť málo, bral som to tak striedmo. Dnes už ale viem, že sa netreba báť jej množstva. Určite sa tiež dá použiť vlas z maliarskych štetcov. Kúpiť sa dajú aj hotové "trávniky", často v kombinácii s inými typmi zemského povrchu (kamene, suchá hlina, kríčky). Spoločný názov pre takéto produkty je FOLIÁŽ. Celkom slušné má firma Model Scene. Jednu mám doma, ale ešte som ju nemal možnosť použiť. A okrem toho je možné trávu doplniť o ďalšiu zeleň, ktorá je inak v prírode obrovsky rozmanitá. Dajú sa kúpiť rôzne syntetické kríčky a rôzne druhy rastlín, ale modelár môže veľa materiálu čerpať aj z prírody samotnej. Od hliny cez rôzne konáriky a korene až po rôzne druhy machov, ktoré sú veľmi použiteľné ako imitácia rastlín. A potom je tu burina s názvom Merlik Osinatý, ktorá sa priam pýta do diorám. Keď sa k nej pridajú umelé listy, dajú sa kombináciou viacerých materiálov spraviť celé stromy (prípadne aj priamo z rastlinky, záleží od mierky).


Netreba sa toho báť, čím viac materiálov a farieb človek použije, tým pestrejší a prirodzenejší výsledok sa dá dosiahnuť a o to si myslím, že pri imitácii prírody ide.
Oliver

Na stole: STURMTIGER
Naposledy dokončené: Kawasaki Ninja ZX-RR (PLAST)

GALLERY

"The master derives from his art."
https://www.youtube.com/channel/UC_SxcjiHlDsTQJ1yC951EKA

Užívateľov profilový obrázok
Fito | 49
Admin
Príspevky: 5506
Meno: Fito
Bydlisko: Na východ od Blavy
Kontaktovať užívateľa:

Re: Trávnik a posypové materiály

Príspevokod užívateľa Fito » 06 Jún 2023 20:49

Toto je skvelá téma, ale obávam sa že po Oliverovom príspevku už nemám čo dodať.

Možno sa budem opakovať, ale teda narýchlo :
  • Aký je váš postup pri výrobe terénu s trávou?
    styrodur - vytvorenie terenu - zahladenie sadrou, prípadne pridanie skál, zjednotenie povrchu sárovou kašou z hajzlákom, natretie celej podložky akrylovou farbou + duvilax - potom posyp základným materiálom ( prach, hlina) ... Tento proces mi veľmi pripomína sochárstvo a maliarstvo, keď sa do toho človek, prípadne modelár ponorí, tak to ide samé.
  • Aký druh posypového materiálu používate na imitáciu trávy?
    Klasická statická posypová tráva, neosvečila sa mi tá 2mm, takže používam dlhšie ( 4,6,8mm) - nakupoval som to kde kade, myslím že naši predajcovia už majú porovnateľné ceny z čínskou ponukou.
  • Ktorý typ lepidla používate na fixáciu trávy?
    Duvilax + voda + saponát ( sa používa na to aby sa lepidlo lepšie roztekalo a nevznikalo povrchové napätie.
  • Používate aj elektrostatický aplikátor na posyp? Ak áno, aký?
    Áno, taký doma robený, píšem o ňom vyššie, výhodu oproti kupovanému má tú ,že je lacnejší a dobre kope.
  • Zvyknete nejako ďalej upravovať "zasadenú" trávu?
    Raz som skúšal to čo tu predvádza Oliver ( celú trávu prestrieka na čierno a potom "vybuduje" zelenú verziu striekaním, ale uzavrel som to tým že Oliver nie je normálny a ja som lenivý.
  • Máte nejaké ďalšie tipy alebo dobré rady pre výrobu trávy?
    Áno - netreba sa toho báť, treba to skúsiť, pretože si myslím že dobrá podložka robí model ešte zaujímavejším. A aj to lepšie vyzerá. Na začiatok si spravte samozrejme niečo malé, a postupne, veď to je ako vždy, najlepšie sa človek učí na vlastných nezdaroch..
  • ...
...The one who finished the Kriegslok.....................|Blog||Gallery

Užívateľov profilový obrázok
mory | 42
Príspevky: 705
Meno: Tomáš Morávek
Bydlisko: Hrochův Týnec ČR
Kontaktovať užívateľa:

Re: Trávnik a posypové materiály

Príspevokod užívateľa mory » 03 Nov 2023 14:47

Nejdříve si vytvořím provotní tvar podložky dle představ, jak by mělo diorámko vypadat.
-Podložku tvořím ze styroduru, případně květinářské hmoty ( ta se velice dobře tvaruje) , dle potřeby na základ nalepím ještě papírové ubrousky pomocí herkulesu a nechám proschnout.
-V mezičase schnutí lepidla si přichystám přípravky pro vytvoření otisku kol, pásů a podobně, šlehaný sádrový tmel, špachtli
-Na proschlou podložku začnu nanášet šlehaný tmel a tvarovat do finální podoby, po zavadnutí tmelu vezmu daný přípravek a dle potřeby otisknu stopy pneu do toho zavadlého tmelu, ten se nelepí a krásně drží otisk.
-Po zaschnutí tmelu dle potřeby přebrousím smirkem a případně poupravím místa, která se nepovedla vytvarovat.
-Po tomto všem povrch natřu hnědou barvou nebo jiný odstín dle plánované podložky.
-Vše nechám proschnout a připravím si lehce zředěný herkules vodou, nanesu na plochu a celé poházím hlínou ( vátinou ometenou ze sečky na poli)
nechám proschnout a pokud někde chybí hlína vezmu lak na vlasymísto nastříkám a znova poházím hlínou. Po zaschnutí celé zalakuju lakem na vlasy.
-Samotnou statickou trávu nanáším pomocí flokovačky vlastní výroby, délka vláken dle potřeby a představ, jak má daná krajina vypadat.dle toho taky nanáším herkules v ploše nebo jen body pro vytvoření trsů.
-Pro znázornění kvítků mám drcený barevný molitan, a ten poházím na travinu postříkanou lakem na vlasy.
Nakonec vše zalakuju lakem na vlasy.

-Dál na tvorbu používám hodně přírodní materiály jako různé traviny a plevely, na keře a stromky merlík, náletové stromky dubů a podobně. Na dlouhou trávu, rákos se dá použít jutový provázek, štětiny z malířských štětců a další doplňky volně dostupné v přírodě i u prodejců


Užívateľov profilový obrázok
toudi_sk | 53
Krotiteľ textúr
Príspevky: 12909
Meno: Milan
Bydlisko: u susedky
Kontaktovať užívateľa:

Re: Trávnik a posypové materiály

Príspevokod užívateľa toudi_sk » 18 Mar 2024 18:11

Dajte niekto tip prosím, ako robiť trávu na menšie mierky, napr. ku hradu (1:200, 1:300)

Ladislav Bernáth na facebookovej stránke Papierové modelárstvo napísal:Ahojte... má niekto skúsenosti s trávnatým posypom ku hradom...aké lepidlo, postup, a pod. Ďakujem
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
na mierku sa nestažuje, mierka sa mení a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku

Užívateľov profilový obrázok
Oliver | 29
2K+
Príspevky: 2179
Bydlisko: Trenčín/Nová Dedinka
Kontaktovať užívateľa:

Re: Trávnik a posypové materiály

Príspevokod užívateľa Oliver » 18 Mar 2024 21:42

toudi_sk napísal:Dajte niekto tip prosím, ako robiť trávu na menšie mierky, napr. ku hradu (1:200, 1:300)


Ešte som také nerobil, ale skúsil by som trávnatý posyp. Nie statickú trávu, ale trávnatý posyp. Ono to nemá nikde na obaloch identifikovanú dĺžku "stebiel", podľa mňa sa ani zmerať nedá. Sú to také malinké čiastočky niečoho zeleného.

Napríklad toto (prvé čo mi vyhodil Google): https://www.vlakyzezulka.cz/krajina/travy-mechy-posypy/posypy/travnaty-posyp-jarni-zelena-faller-170702/#diskuze

Jedno balenie by som v TN mal mať, také veľké. Ani raz som ho nepoužil, kupoval som to ešte ako krpec keď som nevedel čo a ako. Cez víkend môžem zobrať a doniesť na nejaké stretko ak chceš. Ja to ozaj nevyužijem.
:big smile:
Oliver

Na stole: STURMTIGER
Naposledy dokončené: Kawasaki Ninja ZX-RR (PLAST)

GALLERY

"The master derives from his art."
https://www.youtube.com/channel/UC_SxcjiHlDsTQJ1yC951EKA

Návrat na "Tipy a triky - Diskusia // Tips & Tricks - Discusion"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 5 neregistrovaných