Trimble (Google) SketchUp

Moderátor: iconmaster

Užívateľov profilový obrázok
toudi_sk | 50
.
Príspevky: 12490
Meno: Milan
Bydlisko: u susedky
Kontaktovať užívateľa:

Re: Trimble (Google) SketchUp

Príspevokod užívateľa toudi_sk » 27 Aug 2013 19:05

to je úplne jednoduché
Camera - Parallel Projection
Camera - Standard Views
a tam si vyberieš
Top - pohľad zvrchu
Bottom - pohľad zospodu
Front - spredu
Back - zozadu
Left - zľava
Right - sprava

Obrázok
Naposledy upravil/-a toudi_sk v 27 Aug 2013 19:08, upravené celkom 2 krát.
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
na mierku sa nestažuje, mierka sa mení a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku

Užívateľov profilový obrázok
Roman | 47
2K+
Príspevky: 3909
Meno: Roman
Bydlisko: doma

Re: Trimble (Google) SketchUp

Príspevokod užívateľa Roman » 27 Aug 2013 19:07

a potom co dalej? staci vytlacit alebo nejako ulozit?

Užívateľov profilový obrázok
toudi_sk | 50
.
Príspevky: 12490
Meno: Milan
Bydlisko: u susedky
Kontaktovať užívateľa:

Re: Trimble (Google) SketchUp

Príspevokod užívateľa toudi_sk » 27 Aug 2013 19:08

si rýchlejší, ako ja :big smile:

potom si dáš File - Export - 2D Graphic a uloží ti to, čo vidíš ako .png obrázok

Obrázok

čo si z warehouse posťahoval nejaké 3D modely tankov? ... nemal som tam pozerať, našiel som Mustangy, áááá
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
na mierku sa nestažuje, mierka sa mení a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku

Užívateľov profilový obrázok
Roman | 47
2K+
Príspevky: 3909
Meno: Roman
Bydlisko: doma

Re: Trimble (Google) SketchUp

Príspevokod užívateľa Roman » 27 Aug 2013 20:10

na tanky mam dost vykresov.ale nabral som si nebelwerfer,pechotny minomet,municne krabice,panzernest,bunkre z normandie,flak 43,vierlingsflak,dracie zuby,radar.a rozne dela mna ktore nemam vykresy.

Užívateľov profilový obrázok
toudi_sk | 50
.
Príspevky: 12490
Meno: Milan
Bydlisko: u susedky
Kontaktovať užívateľa:

Re: Trimble (Google) SketchUp

Príspevokod užívateľa toudi_sk » 27 Aug 2013 20:25

ak to máš ako 3D model, tak to môžeš rovno rozkladať v sketchupe pomocou Flattery ... dobre, srandujem, ten plugin je na palicu,
ale dá sa to aj v Pepakura Designery, tebe stačia v podstate iba hlavné časti, drobotinu si dorobíš aj sám
ak na to klikneš a je to v modrom hranole, pravým tlačítkom si v menu vyberieš Edit Group/Edit Component, prípadne Explode
(to sa ti všetko rozloží na prvočísla/čiary), veď experimentuj :wink:
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
na mierku sa nestažuje, mierka sa mení a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku

Užívateľov profilový obrázok
toudi_sk | 50
.
Príspevky: 12490
Meno: Milan
Bydlisko: u susedky
Kontaktovať užívateľa:

Ako v sketchupe nakresliť strechu

Príspevokod užívateľa toudi_sk » 25 Sep 2013 19:20

ako nakresliť strechu, predpokladajme, že máme taký luxus, ako sú rozmery budovy, prípadne trojpohľad, odkiaľ sa to dá omerať :big smile:

- spustím sketchup a najprv si vyberiem šablónu, v podstate v akých jednotkách sa bude merať
Window/Preferences (Product Design and Woodworking in milimeters), čiže kreslím v mierke 1:1 a v milimetroch
- vyberiem Camera (Paralel projection), Standard views (Top), mám neskreslený pohľad zvrchu, ako na pracovný výkres
- Rectangle (ak zadám po výbere funkcie 11000;6000 ENTER rovno sa mi nakreslí obdĺžnik potrebných rozmerov), nakreslím si
pôdorys budúcej strechy s previsom pol metra na každú stranu, s cólštokom si z každej strany zo stredu (zelená gulička Midpoint)
naťahám pomocné čiary do stredu štvorca podľa potreby/predlohy, kde budú hrany



- obtiahnem to napr. štvorcom alebo ceruzkou (kurzor na prekríženie čiar, objaví sa červený krížik Intersection)



- nakoniec kurzorom vysvietim na modro čiary, ktoré netreba (ak potrebujem označiť viac čiar/plôch naraz, držím Ctrl)
a zmažem napr. tlačítkom Del, alebo gumou, podobne ako aj všetky pomocné čiarkované čiary, okrem dvoch, ktoré budú
potrebné neskôr na prichytenie strechy na steny domu



- vysvietim si obvodový múr, skopírujem a vložím (Ctrl+C, Ctrl+V), prípadne Ctrl+X, lebo musí ísť aj tak preč, stačí, ak v jednom
rohu budem mať pomocné čiary kvôli umiestneniu na vrch budovy



- kedže je to iba obrys, natiahnem cez budúcu plochu čiaru a spraví sa mi, potom tú čiaru odmažem



- Orbit, natočím si to do izometrického pohľadu (prípadne stredné tlačítko a točím myšou), použijem funkciu Push/Pull,
aby som si zdvihol strop zo zeme, napr. 4000mm
- ďalšia užitočná vec je, dať si to do skupiny, vysvietim si dom (bez pôdorysu strechy), pravý klik a Make Group, podobne aj strechu
- ak treba upravovať skupinu, pravý klik a Edit Group, alebo len ľavý dvojklik, ostatné skupiny potom zošednú



- vysvietim si budúci hrebeň strechy a funkciou Move ju zdvihnem hore na potrebnú výšku 2500mm (ak ide kolmo hore,
čiarkovaná čiara je vo farbe príslušnej osi, v tomto prípade modrej)



- kedže mám modrofialovú strechu, musím zmeniť orientáciu na bielu (rub/líc, stále neviem, ktorá je ktorá, ale biela je predok,
modrá zadok), vysvietiť plochu/celé, pravý klik a Reverse Faces (dalo sa to aj na začiatku, kým to bola iba jednoliata plocha)



- natočím si to na pohľad zospodu, uchytím funkciou Move priesečník pomocných čiar a umiestnim to na príslušný roh budovy
(môže sa stať, že to bude pchať inde, ale treba sa len pohrať, možno zdvihnúť nad budovu a potom spustiť na roh, on sa potom uchytí)



- pri paralelnom zobrazení sa mi stáva, že začne miznúť kus objektu, stačí potom stlačiť lupu so šípkami Zoom Extents a ukáže sa
všetko, čo je na ploche nakreslené/postavené, hoci to bude aj ďalej od seba a potom stačí v prípade potreby len príblížiť



- potom natiahnem chýbajúcu čiaru a spravia sa mi steny



- nakoniec môžeme pomocou Ctrl označiť obidve skupiny a spraviť ďalšiu, celý domček



ďakujem za pozornosť, ak bude treba, spíšem aj niečo iné, napr. ako spraviť šikmý rez cez budovu
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
na mierku sa nestažuje, mierka sa mení a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku

Užívateľov profilový obrázok
Roman | 47
2K+
Príspevky: 3909
Meno: Roman
Bydlisko: doma

Re: Trimble (Google) SketchUp

Príspevokod užívateľa Roman » 25 Sep 2013 21:15

za ten cas co sa stym naucim robit spravim aj dva modely tankov.
mam dalsiu otazku:
mame tento model bunkru
http://sketchup.google.com/3dwarehouse/ ... d6&ct=mdrm
ako vybat z bunkru to delo,ako odstranit z celeho modelu farbu,aby ostali cierne ciary a biely papier. ten bunker ma vnutro.ako spravit rezy bunkru aby bolo videt vnutorne usporiadanie.
neni volaka cestina na verziu 8,tu lepsu verziu

Užívateľov profilový obrázok
toudi_sk | 50
.
Príspevky: 12490
Meno: Milan
Bydlisko: u susedky
Kontaktovať užívateľa:

Re: Trimble (Google) SketchUp

Príspevokod užívateľa toudi_sk » 25 Sep 2013 21:30

pravý klik
explode
zostane ti ako group iba samotné delo, to si skopíruj Ctrl+C, otvor nový súbor, prípadne Ctrl+A a Del, to zmažeš ostatné a Ctrl+V

máš v súbore už len samotné delo

načo chceš odstraňovať farbu? ale ide to aj takto

View
Facestyle
Monochrome



rezy sa dajú pozerať cez

Tool
Section Plane

nastavíš tam, kde chceš posúvať, kurzorom dáš na modro a funkciou Move posúvaš, ale ako z toho dostať rezy neviem



o češtine neviem
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
na mierku sa nestažuje, mierka sa mení a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku

Užívateľov profilový obrázok
toudi_sk | 50
.
Príspevky: 12490
Meno: Milan
Bydlisko: u susedky
Kontaktovať užívateľa:

Re: Trimble (Google) SketchUp

Príspevokod užívateľa toudi_sk » 26 Sep 2013 17:06

tu je nejaké video a má tam české popisky programu, inak je to návod, ako spraviť strechu na baráku

http://www.youtube.com/watch?v=I-LOtWT7cHI

Roman napísal:neni volaka cestina na verziu 8,tu lepsu verziu

keď som pre groupíka hľadal videonávod na strechu, videl som program počeštený a stačilo zadať do googlu heslo sketchup čeština,
skús stiahnuť a nainštalovať, ja nemám odpor voči západnej kultúre a čo to z angličtiny poznám, takže češtinu skúšať nechcem/nepotrebujem

http://mujsoubor.cz/tag/google-sketchup-cestina

nech sa darí :wink:

a ešte videá v češtine a polštine aj so zvukom, ako postaviť panelák s pomocou textúr a domek

http://www.youtube.com/watch?v=zXfsKOlijkw

http://www.youtube.com/watch?v=avAUVwzIOkw
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
na mierku sa nestažuje, mierka sa mení a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku

Užívateľov profilový obrázok
Lubosch | 46
Príspevky: 288
Bydlisko: Sobotište
Kontaktovať užívateľa:

Re: Trimble (Google) SketchUp

Príspevokod užívateľa Lubosch » 27 Sep 2013 11:19

Ako som čítal na jednom SketchUp fóre, tak oficiálne je po česky len platená verzia (Pro), free verzia je iba po anglicky. Jediná možnosť je že by to niekto preložil a dal na stiehnutie tak ako mám ja češtinu pre SketchUp7. Treba skúsiť pohľadať.

Návrat na "3D modelovanie // 3D Modeling"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní