Ico, co sa tyka terminologie kombajnu (pouziva sa termin "harvester"), tak pojdem v smere spracovania urody (ci uz ide o obilie/kukuricu/soju/pripadne ine).
v predu (to co kosi urodu) je "head" (hlava). ta urodu skosi a dopravniky ju posuvaju do stredu, kde je "feeder" (podavac, pripadne krmic - ak by si chcel doslovny preklad

). z neho to ide do "separatora" (oddelovac - je viacero typov - jedno valcovy - dvojvalcovy ktore su pozdlzne ulozene v masine (v smere jazdy), pripadne este byvaju aj valcove ale ulozene priecne - vacsinou na nizsich radach kombajnov (harvestrov) .
Oddelene zrno pada smerom dole a vymlatena slama dozadu kde je "tresher" alebo "chopper" (v podstate sekacka, ktora rozseka slamu na kusky a nasledne ju "spreader" (rozmetavac) rozmeta za kombajnom; pripadne sa da cely system vyradit z cinnosti a zo zadu vychadza slama v jednom pruhu (sirka zhruba o nieco mensia ako je kombajn) ktora sa nasledne bali do balikov)
zrno a drobny bordel pada dole na "Cleaning shoe" (cistiaca topanka - doslovny preklad - v podstate su to pohyblive sita), ktore preosievaju zrno a pomocou turbiny, ktora vhana vzduch na sita oddeluje zrno od pliev (a drobneho bordelu).
Zrno ktore prejde sitamy je zo spodnej casti presuvane dopravnikom do hlavnej nadrze na vrchu kombajnu.
Krasne to vidno na nasledujucich videjkach:
priecny separator (vacsinou su to nizsie rady kombajnov pripadne ine firmy - aspon co ja viem)
YOUTUBEa potom Deeracky X9 system - ako som spominal dvojrotorovy pozdlzny separator
YOUTUBEna vyvoji tychto strojoch (John Deere X9) sa podielame ako firma
ak by chcel niekto podrobnejsie vysvetlit co je na co a ako co funguje tak kludne napiste. Kombajn je asi jeden z najzlozitejsich strojov v stavebnom, lesnom a polnohospodarskom biznise co som sa zatial stretol... Sejacky su tiez dost haluz ale podla mna to na harvestre nema