Cez víkend som trochu sortoval podklady a materiály na disku a napadlo ma, že som tu dávno nič nepridal. Pritom inšpirácií je viac než dosť, tak skúsim častejšie niečo dať do tohto vlákna, možno zaujme aj ostatných..
Volvo FH16 6x4 Torben Rafn
Ide o ťahače
dánskej firmy, ktorá sa špecializuje na nadrozmerné dopravy vyše 50 rokov. Keďže v Dánsku veterné elektrárne nielen používajú, ale aj vyrábajú, najčastejšie vídať tieto kamióny naložené práve časťami veterných turbín, ako sú segmenty veže ("tubusy"), listy vrtule či gondoly.
Z trojosých ťahačov majú asi najviac, keďže sú celkom univerzálne nasaditeľné pre väčšinu nákladov. Majú pohon 6x4, zadná hnaná dvojnáprava má redukcie v nábojoch kolies a celý podvozok (vrátane prednej nápravy) mávajú na vzduchových pružinách. Zaujímavosťou je možnosť pridania pomocnej nápravy(viď. nižšie). Podvozok majú zakrytý hliníkovými rebrovanými plechmi a majú namiesto sériových, na mieru robené hranaté nádrže paliva na maximalizáciu objemu nafty (na dánskych nákladiakoch celkom obľúbené) a tiež kastlíky na náradie, španiféry a pod.
Mne sa naviac páčia ťahače 2. generácie rady FH, ako na fotkách hore a potom ešte ich novšia facelift verzia:
Asi všetky autá tejto firmy sú vybavené adaptérom na možnosť nasadenia pomocnej nápravy. Tú vyrába tiež dánsky výrobca prípojných vozidiel
HFR. Je to kus podvozku so vzduchom odpruženou dvíhacou nápravou BPW, s dvojmontážou kolies na ráfikoch R17,5".

Návesy sa používajú rôzne špeciály, od teleskopických, cez podvalníky až po modulárne kombinácie, vrátane adaptérov na tubusy, väčšinou od výrobcu Goldhofer. Mne sa z nich najviac pozdávajú kombinácie z týchto adpatérov, doplnené o predné "dolly" a vzadu kolesový modul THP. Niekedy dokonca aj na to dolly prdajú jednu pomocnú nápravu, ak by to malo málo kolies

Samotný ťahač je veľmi podobnej špecifikácie, než ten od Doprastavu, až na motor a prednú nápravu na vzduchu. Keďže je podvozok zakrytý, možno by to bol dobrý adept na skúšku takej "odľačenej stavby" modelu, s pevnou kabínou, bez detailne spracovaného motora a niektorých neviditeľných detailov. Náves je iné kafe, k tomu navyše ani nemám úplne podrobné podklady.
Tak možno raz sa k takejto súpravy dostanem, no v tejto zbierke má určite zaslúžené miesto.