ako nakresliť strechu, predpokladajme, že máme taký luxus, ako sú rozmery budovy, prípadne trojpohľad, odkiaľ sa to dá omerať
- spustím sketchup a najprv si vyberiem šablónu, v podstate v akých jednotkách sa bude merať
Window/Preferences (Product Design and Woodworking in milimeters), čiže kreslím v mierke 1:1 a v milimetroch
- vyberiem Camera (Paralel projection), Standard views (Top), mám neskreslený pohľad zvrchu, ako na pracovný výkres
- Rectangle (ak zadám po výbere funkcie 11000;6000 ENTER rovno sa mi nakreslí obdĺžnik potrebných rozmerov), nakreslím si
pôdorys budúcej strechy s previsom pol metra na každú stranu, s cólštokom si z každej strany zo stredu (zelená gulička Midpoint)
naťahám pomocné čiary do stredu štvorca podľa potreby/predlohy, kde budú hrany
- obtiahnem to napr. štvorcom alebo ceruzkou (kurzor na prekríženie čiar, objaví sa červený krížik Intersection)
- nakoniec kurzorom vysvietim na modro čiary, ktoré netreba (ak potrebujem označiť viac čiar/plôch naraz, držím Ctrl)
a zmažem napr. tlačítkom Del, alebo gumou, podobne ako aj všetky pomocné čiarkované čiary, okrem dvoch, ktoré budú
potrebné neskôr na prichytenie strechy na steny domu
- vysvietim si obvodový múr, skopírujem a vložím (Ctrl+C, Ctrl+V), prípadne Ctrl+X, lebo musí ísť aj tak preč, stačí, ak v jednom
rohu budem mať pomocné čiary kvôli umiestneniu na vrch budovy
- kedže je to iba obrys, natiahnem cez budúcu plochu čiaru a spraví sa mi, potom tú čiaru odmažem
- Orbit, natočím si to do izometrického pohľadu (prípadne stredné tlačítko a točím myšou), použijem funkciu Push/Pull,
aby som si zdvihol strop zo zeme, napr. 4000mm
- ďalšia užitočná vec je, dať si to do skupiny, vysvietim si dom (bez pôdorysu strechy), pravý klik a Make Group, podobne aj strechu
- ak treba upravovať skupinu, pravý klik a Edit Group, alebo len ľavý dvojklik, ostatné skupiny potom zošednú
- vysvietim si budúci hrebeň strechy a funkciou Move ju zdvihnem hore na potrebnú výšku 2500mm (ak ide kolmo hore,
čiarkovaná čiara je vo farbe príslušnej osi, v tomto prípade modrej)
- kedže mám modrofialovú strechu, musím zmeniť orientáciu na bielu (rub/líc, stále neviem, ktorá je ktorá, ale biela je predok,
modrá zadok), vysvietiť plochu/celé, pravý klik a Reverse Faces (dalo sa to aj na začiatku, kým to bola iba jednoliata plocha)
- natočím si to na pohľad zospodu, uchytím funkciou Move priesečník pomocných čiar a umiestnim to na príslušný roh budovy
(môže sa stať, že to bude pchať inde, ale treba sa len pohrať, možno zdvihnúť nad budovu a potom spustiť na roh, on sa potom uchytí)
- pri paralelnom zobrazení sa mi stáva, že začne miznúť kus objektu, stačí potom stlačiť lupu so šípkami Zoom Extents a ukáže sa
všetko, čo je na ploche nakreslené/postavené, hoci to bude aj ďalej od seba a potom stačí v prípade potreby len príblížiť
- potom natiahnem chýbajúcu čiaru a spravia sa mi steny
- nakoniec môžeme pomocou Ctrl označiť obidve skupiny a spraviť ďalšiu, celý domček
ďakujem za pozornosť, ak bude treba, spíšem aj niečo iné, napr. ako spraviť šikmý rez cez budovu